lördag 15 november 2014

Mobiloperatörernas ocker på 4G uppkopplingar

4G uppkoppling hade kunnat vara den optimala uppkopplings formen för många på t ex landsbygden men…..
Dessvärre gör mobiloperatörernas ocker och ständiga prishöjningar att det i praktiken blir en ekonomiskt omöjlig uppkopplingsform jämfört med till exempel ADSL. Som det är idag kan man i stort bara använda 4G som en nödlösning när inget annat är möjligt. Om vi jämför med prisutvecklingen på vanlig mobiltelefoni så går prisutvecklingen åt helt fel håll när det gäller mobilt bredband.

Tittar man sen på operöternas marknadsföring så skulle jag nästan vilja likna den vid “bondfångeri” då det stora flertalet nog inte är medvetna om vilka datamängder det går ut vid en normal användning av nätet och alla dess tjänster. Det är också enorma skillnader mellan vad det olika operatörerna begär för sina uppkopplingar. Tyvärr så går samtliga åt fel håll vad det gäller sina priser. I månadsskiftet ersatte Tre sitt tidigare 100 GB för 399:- med 60 GB för 499:-. Även om man ibland använder ordvalet fri surf i sin marknadsföring så finns det idag ingen operatör som verkligen erbjuder detta.

Är det inte snart dags för Post och telestyrelsen att granska den här prissättningen.

Visar här de största operatörernas prissättning på kontantkort för mobilsurf då dessa priser också speglar hur man prissätter sina abonnemang. Speciellt när det gäller mobil surf så är nog kontantmodellen den man bör välja för att inte knyta upp sig mot en leverantör.Man kan inte tycka annat än att det är dåligt av operatörerna att inte kunna erbjuda en abonnemangsform som verkligen innebär obegränsad surfmängd. Då hade 4G kunnat vara ett bra alternativ till en fast uppkoppling, som det är idag så blir det i praktiken bara användbart för bergränsat nätanvändande i mobilen.

(Sprid gärna den här bloggposten för debatt kring detta!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar